Friday, May 24, 2019

LAPORAN MINGGU 14 : AMALI 3 (BAJA ORGANIK) [12.05.2019-18.05.2019]

Assalamualaikum,

Untuk minggu ini, kami menjalankan eksperimen pembuatan baja organik. Baja organik adalah sebatian baja yang mengandungi bahan-bahan semulajadi tanpa melibatkan campuran daripda bahan-bahan semulajadi tanpa melibatkan campuran daripada bahan-bahan kimia yang membahayakan.

Aktiviti amali yang dilakukan adalah terdiri daripada empat jenis baja organik iaitu FAA (Fish Amino Acid), FPJ (fermented Plant Juice) dan juga kulit telur(CaP). Eksperimen dijalankan kepada empat jenis bahan iaitu perut ikan, sayur, kulit pisang dan kulit telur. Pemerhatian dibuat setiap hari bagi megesan kehadiran gas dan warna pemeraman bagi keempat-empat jenis penyediaan baja organik tersebut.


Bahan yang diperlukan untuk menghasilkan baja organik


Proses Membuat baja organik
  1. FAA( Fish Amino Acid)
  • Antara bahan yang digunakan ialah gula merah, isi ikan, boyol plastik. Pertaam aekali ikan perlu dipotong kecil-kecil bagi mempercepatkan proses fermentasi. Isi ikan yang telah siap dipotong, dicampurkan bersama gula merah yang telah dicairkan dan dimasukkan kedalam bekas. Campuran keduda-kedua bahan tersebut adalah pada nisbah 1.1. Bekas plastik perlu ditutup. Selepas 7 hari jus ditapis dan dicampurkan pada kadar 5ml ke dalam 5 liter 
      2. FPJ (Fermented Plant Juice)
  • Bahan-bahan yang digunakan adalah sisa sayur-sayuran yang dipotong kecil, gula merah, botol plastik. Sisa sayuran yang telah dipotong dicampurkan bersama gula merah yang telah dicairkan. Campurkan kedua bahan adlah pada kadar nisbah 1.1. Campuran dimasukkan ke dalam bekas dan ditutup. Selepas 7 hari, jus ditapis dan dicampurkan pada kadar 5ml ke dalam 1 liter air
       3. FFJ (Femented Fruit Juice)
  • Bahan yang digunakan adalah pisang yang telah dilenyek, gula merah, botol plastik. Pisang dipoting kecil kemudian dicampurkan bersama gula merah yang telah dicairkan. Campuran kedua bahan pada kadar nisbah 1.1. Campuran dimasukkan ke dalam bekas dan ditutup. 
        4. Kulit Telur (CaP)
  • Bahan yang digunakan adlah telur, cuka, botol plastik. Kulit telur dihancurkan kemudian dicampurkan dengan cuka pada kadar nisbah 1:5. Campuran kemudiannya dicampurkan ke dalam bekas dan ditutup .

Pemerhatian pada hari pertama

Kehadiran Bau:
Hamis, Hapak, Hangit, Hanyir, Hancing, Busuk, Tengik, Masam

 PEMERHATIAN




 ANALISIS
1.      Mengapakah botol/ bekas perlu ditutup
·         Untuk proses pemeraman
2.      Apakah unsur yang terdapat dalam
a.       FAA : Nitrogen
b.      FPJ   : Nitrogen
c.       FFJ   :Patassium
d.      CaP   : Phosporus
3.      Mengapakah gula merah digunakan dalam pembuatan baja organic
·         Gula merah digunakan untuk mempercepatkan aktiviti mikroorganisma
4.      Pemeraman manakah yang menghasilkan perubahan bau masam paling awal?
·         Pemeraman FAA (Fish Amino Acid) berubah warna paling cepat
5.      Pemeraman manakah yang berubah warna paling cepat?
·         Pemeraman FAA (Fish Amino Acid) berubah warna paling cepat
6.      Mengapakah cuka di gunakan dalam pemeraman CaP.
·         Cuka digunakan dalam pemeraman CaP supaya mempercepatkan proses  pemeraman.
7.      Buah epal tidak boleh digunakan untuk membuat baja FFJ. Bincangkan mengapa?
·         Kerana buah epal tidak sesuai digunakan untuk membuat baja .
8.      Ikan air tawar tidak sesuai digunakan untuk membuat baja FAA. Bincangkan mengapa?
·         Kerana ikan air tawar tidak mempunyai nutrien
9.      Adakah proses penampaian memerlukan cahaya? Terangkan jawapan anda
·         Proses penampaian tidak memerlukan cahaya kerana mikrorganisma boleh membiak walaupun pada tempat gelap
10.  Kesimpulan dan perbincangan hasil daripada FAA,FPJ,FFJ dan CaP
·         Secara kesimpulanya, penghasilan  baja FAA,FPJ,FFJ dan CaP menghasilkan perubahan bauan, mengeluarkan buih  dan warna dari sehari ke sehari. 


0 comments:

Post a Comment