Assalamualaikum dan hi semuaaa 🙋
Pada minggu ini, kami perlu melakukan eksperimen untuk menentukan tekstur tanah lot masing-masing yang ada di ladang. Untuk menentukan tekstur tanah tersebut perlu melakukan 3 eksperimen berkaitan dengan tanah bertujuan untuk:
- Menentukan tekstur tanah melalui cara mendapan
- Menentukan tekstur tanah melalui cara medan
- Membandingkan kadar pengaliran air menerusi tanah
Terlebih dahulu, kami diterangkan oleh Dr. Husna dan Pn. Salina cara-cara untuk menjalankan eksperimen ini. Perkara yang perlu dibawa oleh kami sudah semestinya sampel tanah daripada tanah lot kami di ladang untuk membuat pengujian pada tanah tersebut. Tanah ini mestilah diambil beberapa hari lebih awal untuk memastikan tanah yang diambil betul-betul kering. Tempat
untuk menjalankan eksperimen ini adalah di Makmal Pertanian Tisu Kultur di
bangunan N30.
Eksperimen yang pertama, yang kami perlu lakukan adalah ujikaji cara mendapan. Ujikaji ini adalah untuk:
- Mengukur ketinggian setiap pisahan tanah yang mendap.
- menghitung peratus pisahan tanah.
- menentukan kelas tekstur tanah dengan menggunakan segi tiga tekstur tanah sistem Atterberg.
Radas, Alatan dan Bahan yang digunakan untuk melakukan eksperimen ini adalah:
sampel tanah
silinder penyukat
bikar
air
Kaedah Ujikaji
1.
Hancurkan tanah dan ambil
sampel tanah sebanyak 50ml dan masukkan ke dalam bikar.
2.
Seterusnya, masukkan 50ml tanah
di dalam bikar itu ke dalam silinder penyukat.
3.
Isi air ke dalam silinder
penyukat sehingga 300ml.
4.
Tutup silinder penyukat dengan
tapak tangan dan goncangkan campuran dengan perlahan–lahan sehingga kumin tanah
terpisah.
5.
Kemudian, letakkan silinder
penyukat di atas meja selama 3 jam tanpa sebarang gangguan.
6.
Selepas 3 jam berlalu, ukur
ketinggian setiap pisahan tanah yang mendap dan catatkan bacaan di dalam
jadual.
7.
Seterusnya, hitungkan peratus
pisahan tanah.
8.
Akhir sekali, tentukan kelas
tekstur tanah dengan menggunakan segi tiga tekstur tanah sistem Atterberg.
BATAS 17
Keputusan: Ketinggian keseluruhan
pisahan 3.5 cm.
PISAHAN
|
KETINGGIAN (CM)
|
PERATUS (%)
|
Pasir
|
1.5
|
43
|
Kelodak
|
1.0
|
28
|
Tanah Liat
|
1.0
|
29
|
Tekstur
Tanah
|
Clay Loam
|
Peratus Pisahan (%) = Ketinggian
Lapisan Pisahan / Ketinggian Semua Lapisan x 100
Gambar menunjukkan
hasil pemerhatian dan analisis
Berdasarkan analisis data diatas,
cara untuk menentukan tekstur tanah adalah dengan cara mengira peratus pisahan
sebagai contoh adalah apabila ketinggian lapisan pisahan menunjukkan pada angka
1.5 cm untuk pasir, sedangkan skala pada x100 maka hasil pengukurannya adalah 1.5cm
dibahagikan dengan ketinggian semua lapisan iaitu 3.5cm x100 = 42.9%, jadi peratus
pisahan yang kita ukur jika dibundarkan kepada titik perpuluhan yang terdekat
adalah 43%. Maka, hasil bacaan tekstur tanah dengan menggunakan bacaan segi
tiga tekstur tanah sistem Atterberg adalah berada di Clay Loam.
Eksperimen yang kedua pula adalah ujikaji cara medan. Ujikaji ini adalah untuk:
- Menentukan struktur tanah yang baik melalui pengudaraan tanah iaitu rongga antara agregat membenarkan udara dan air meresap dengan baik melalui cara merasa dengan tangan dengan membentuk bentuk – bentuk seperti gegelang, bentuk ‘U’, rod, bebola dan reben.
- Menguji daya tahan tanah iaitu kumin-kumin tanah bergabung menjadi binaan yang lebih besar dan dapat mengelakkan tanah dari hakisan.
- Menguji struktur tanah yang baik melalui cara susunan kumin-kumin tanah (pasir, kelodak dan liat) dalam bentuk tertentu.
Radas, Alatan dan Bahan yang digunakan untuk melakukan eksperimen ini adalah:
sampel tanah
plastik putih
kain lap
air
Kaedah Ujikaji
1.
Ambil sampel tanah sebanyak 20g
dan masukkan ke dalam bikar untuk membentuk bebola tanah dengan diameter 2 – 3
cm.
2.
Seterusnya, letakkan sampel
tanah di atas plastik putih dan uli tanah yang dilembapkan dengan sedikit air
sehingga sampel tanah dapat dibentuk.
3.
Bentukkan tanah tersebut
menjadi bentuk gegelang, bentuk ‘U’, rod, bebola dan reben.
Keputusan:
BATAS 17
Pemerhatian
|
Keputusan
|
Rod tidak dapat dibentuk (tanah sangat berpasir)
| |
Bebola boleh dibentuk (pasir berloam)
|
√
|
Rod boleh dibentuk (tanah loam)
|
√
|
Rod membentuk U tetapi tidak boleh membentuk gelang (loam tanah liat)
| |
Gelang yang retak-relak (tanah liat berpasir).
| |
Gelang boleh dibentuk (tanah liat)
|
√
|
Gambar menunjukkan
hasil pemerhatian dan analisis
Berdasarkan analisis data
diatas, cara untuk menentukan struktur tanah adalah dengan cara merasa dengan
tangan dengan membentuk bentuk – bentuk seperti gegelang, bentuk ‘U’, rod,
bebola dan reben yang dilembapkan dengan sedikit air. Jadi, daya tahan tanah iaitu
kumin-kumin tanah bergabung menjadi binaan yang lebih besar dan dapat
mengelakkan tanah dari hakisan. Maka, hasil pemerhatian struktur tanah dengan
merasa dengan tangan adalah mempunyai struktur tanah yang baik melalui cara
susunan kumin-kumin tanah (pasir, kelodak dan liat) dalam bentuk tertentu.
Eksperimen yang terakhir adalah ujikaji cara memandingkan kadar pengaliran air menerusi tanah. Ujikaji ini adalah untuk menentukan nilai pH tanah dengan kaedah
meter pH.
Radas, Alatan dan Bahan yang digunakan untuk melakukan eksperimen ini adalah:
sampel tanah
air suling
gentian kaca
bikar
corong turas
Kaedah Ujikaji
1.
Sukat air suling sebanyak 50ml.
2.
Seterusnya, tuangkan 50 ml air
ke dalam sampel tanah dan tentukan isipadu air yang mengalir ke dalam kelalang
kon selepas 3 minit.
3.
Catatkan keputusan dan
pemerhatian di dalam jadual dan ambil bacaan nilai pH tanah dengan menggunakan
meter pH.
Keputusan:
SAMPEL TANAH (BATAS)
|
ISIPADU AIR SELEPAS 3 MINIT (ml)
|
NILAI pH TANAH
|
KELEMBAPAN TANAH
|
1.
|
35
|
7
|
1
|
2.
|
20
|
7
|
1
|
3.
|
30
|
6.6
|
1
|
4.
|
30
|
6.4
|
1
|
5.
|
37
|
6.6
|
1
|
6.
|
35
|
7
|
1
|
7.
|
38
|
6.4
|
1
|
8.
|
23
|
6.6
|
1.2
|
9.
|
35
|
6
|
1
|
10.
|
37
|
6
|
1
|
11.
|
20
|
5.6
|
1
|
12.
|
20
|
5.6
|
1
|
13.
|
19
|
5.8
|
1
|
14.
|
17
|
6.4
|
1.5
|
15.
|
30
|
7
|
1
|
16.
|
38
|
6
|
1
|
17.
|
20
|
7
|
1
|
18.
|
29
|
6.8
|
1
|
19.
|
25
|
6.6
|
1
|
Gambar menunjukkan
hasil pemerhatian dan analisis
Berdasarkan analisis data
diatas, cara untuk menentukan sifat kimia tanah iaitu nilai pH tanah, keasidan
atau kealkalian sesuatu tanah adalah dengan menggunakan kaedah meter pH. Maka,
hasil pemerhatian adalah mempunyai nilai pH tanah yang baik iaitu mikroorganisma
bermanfaat hidup pada nilai pH tanah 5.5 sehingga pH 7.8.
Secara rumusnya, ujikaji yang pertama, tanah yang terdapat pada batas adalah jenis
tanah yang sesuai untuk tanaman kerana boleh membekalkan keperluan bagi biji
benih untuk hidup. Manakala ujikaji yang kedua, tanah yang terdapat pada batas pula adalah jenis
tanah liat berloam merupakan tanah yang seimbang dan sesuai untuk keperluan tanaman untuk
terus hidup. Dan ujikaji yang terakhir, nilai pH tanah yang terdapat pada batas merupakan nilai yang seimbang dan sesuai
untuk keperluan tumbesaran tanaman.
0 comments:
Post a Comment